11.06.21 – Vårmarihand

 Vårmarihand (Orchis mascula) i Mølsterberget.

Vårmarihand (Orchis mascula) i Mølsterberget, 11. juni 2021, 12:51 (Flora Voss)

Vårmarihand

Vårmarihand er et fargerikt innslag i den norske orkidéfloraen, og blomstrer allerede i mai. Vanligvis har de relativt store blomstene en lilla farge, men de kan variere fra helt hvite til dypt purpurfarga. Blomstene har ofte en umiskjennelig, vond lukt som blir forsterket hvis blomstene plukkes og tas med inn.

Vårmarihand trives i god jord og er et tegn på fruktbart jordsmonn.

En vårmarihandplante strekker seg som regel opp mot 40 centimeter, og den får brede, avrundede blader oppover hele stengelen. En sjelden gang kan bladene ha flekker, noe som er mye vanligere i Dactylorhiza-slekta enn i Orchis-slekta der vårmarihand hører til.

Forekomster i Norge

Vårmarihand er en kystbunden orkidé i Norge. I tillegg foretrekker den at det er kalk i grunnen. Allikevel er planta ganske vanlig, muligens fordi den kan vokse både i skog, myr og på kulturmark. Vårmarihand er dermed ikke freda.

I sør har Vårmarihand forekomster langs kysten inn til Ringerike, Kongsberg og indre Telemark og Aust-Agder. Faktisk vokser den til over 100 meter over havet i Bykle. Nordover følger den kysten sammenhengende til Bodø, med flere innlandsforekomster i Trøndelag. Fra Bodø finnes den spredt til Karlsøy i nord-Troms.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.