foto61205.jpg

30.01.2011

Framheim kopi av hytta til Roald Amundsen med Finse Stasjon bak – «»Expedition Finse»» markering av polfararane Nansen og Amundsen(Januar 2011) (Informasjon)

Fleire bilete av Framheim

I høve «Expedition Finse» som er ei markering av dei to polfararane Amundsen og Nansen sine polferder er det bygt ein kopi av hytta «Framheim» som Amundsen brukte som utgangspunkt for sin ferd til Sydpolen.
Her skal ein få eit innsyn i livet polfararane levde gjennom dei 10 månadane overvintringa i Hvalbukten varte.

Framheim var navnet på Roald Amundsen sin base i Antarktis som han brukte som utgangspunkt for sin ferd til Sydpolen.
Basen ble opprettet i en naturlig isbukt i Rossbarrieren kjent som Hvalbukta.

Hytten ble bygget og satt opp utenfor Amundsen sitt hjem i Norge og ble siden demontert før den ble fraktet til Antarktis. Mens hytten ble konstruert og stod i Norge fremholdt Amundsen at den skulle brukes til observasjoner, en forklaring som passet fint med at han ønsket at det utad skulle fremstå som om han planla en ekspedisjon til Nordpolen. For en med kjennskap til polekspedisjoner var det likevel innlysende at hytten skulle brukes som bopel, hytten var derfor en av få ting som kunne avsløre at Amundsen egentlig planla å reise til Sydpolen.

I løpet av vinteren før Amundsen startet selve ekspedisjonen mot Sydpolen ble det laget en rekke haller og tunneler, som forbandt disse med hytten, i snøen som ble brukt til å utbedre utstyret til ekspedisjonen. Det var i tillegg fjorten store telt som ble brukt til lager og ly for hundene og en liten meteorologisk stasjon.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *