foto100063.jpg

10.06.2017

Veteran motorsyklar (Nimbus) på besøk i Skulestadmo (Juni 2017)

Nimbus var en dansk motorsykkel som primært ble produsert for det danske markedet.

Fisker og Nielsen produserte motorsykler under merket Nimbus 1919-28 og 1934-1960, inntil produksjonen ble lagt ned på grunn av sviktende økonomi og manglende fornyelse.

Produksjonen ble startet av den danske ingeniør Peder Andersen Fisker hos Fisker & Nielsen i København. Nimbus ble produsert i to perioder. Den første modellen (1919–28) ble på folkemunne kalt kakkelovsnrøret, på grunn av den svarte tanken som til forveksling lignet et ovnsrør.

Den andre modellen (1934–60) fikk tilnavnet humlebien, hovedsakelig på grunn av den karakteristiske lyden. Som forgjengeren hadde Humlebien en firesylindret langsgående rekkemotor på 750 cm³ og 22 HK. Ventilene ble drevet med overliggende kamaksel, og lå helt åpent, helt fram til de siste modellene. Veivakselen var kun opplagret foran og bak, så mange ga den også tilnavnet «hoppetauet». Rammen var av flattjern (fjærstål), og var ganske fleksibel. På grunn av høyt dreiemoment egnet den seg spesielt til sidevogn. Den mest vanlige sidevognen som ble benyttet var av merket Acap. Det ble i perioden 1934 til 1960 produsert 12 715 enheter av den nye modellen og den ble produsert tilnærmet uforandret fram til beslutningen om nedleggelse. Etter at nedleggelse ble vedtatt, økte produksjonen av Nilfisk støvsugere. Dette utnyttet den ledige kapasiteten på fabrikken. Støvsugeren Nilfisk er fortsatt å finne i mange norske hjem.

Nimbus ble primært produsert for det danske markedet. Den ble blant annet benyttet av politiet, av posten, og av det danske forsvar.

Kjelde: Wikipedia

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *