Stær (Sturnus vulgaris)

Stær (Sturnus vulgaris).
Stær (Sturnus vulgaris).

Stær (Sturnus vulgaris) er en spurvefugl i stærfamilien og regnes som en kortdistansetrekkfugl. Stæren er et kjærkomment vårtegn da de synger og gjør seg til på hustakene i et forsøk på å lokke til seg en make. Fordi det ofte er flere hanner enn hunner blant stærene, er sangen også viktig for å holde andre hanner unna. Stæren er en huleruger, og fordi naturlige hulrom mangler er den en flittig bruker av reirkasser. De er takknemlige gjester å ha, i og med at de selv renser kassen for fjorårets reirmateriale før de bygger nytt reir, noe som vi ellers må gjøre for de andre artene vi bygger kasser for.

Stæren er en glimrende imitator, og ofte går sangen over fra stærens egen pludring til etterligninger av andre fugler som opptrer i nabolaget – fiskemåse, tjeld, vipe, storspove og lignende. Så flink er den at man ofte må ut for å se hvem det er som egentlig synger på taket – stæren eller den den etterligner. Sangaktiviteten er størst like før egglegging.

Stæren finner mat på bakken og er sterkt knyttet til jordbruksområder hvor beitende dyr holder graset kort. Den liker seg ikke i tett skog.

Stær har en kraftig kropp og langt, gult nebb. Hannen har en spesielt lang fjær på halsen – de er spesielt tydelig når han synger. I juni-september bryter stær på metallskinnende farger ut med en vinterjakke, som ikke er på langt nær så metallblank og har mange hvite fjær tips. Samtidig endrer nebbet farge fra gul til sort. De unge stær er ganske vanlig gråbrun.

Utbredelse

Stæren fins i hele Europa unntatt arktiske og alpine strøk, og i tilgrensende deler av Asia. I Spania, Portugal og de vestlige middelhavsøyene er den bare vintergjest, og lever da side om side med den residente slektningen Middelhavsstær, (Sturnus unicolor), som er meget lik, men mindre flekket, og med kraftigere lyder. Disse to artene er så nær beslektet at enkelte autoriteter mener at de muligens bør regnes som underarter av en og samme art.

Stæren er innført i Nord-Amerika, hvor den er ganske vanlig i størstedelen av USA og tempererte strøk av Canada. Den er også innført i Australia, New Zealand og Sør-Afrika.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *