Larve til Broket kveldfly (Acronicta auricoma)

Larve til broket kveldfly (Acronicta auricoma)

Broket kveldfly (Acronicta auricoma) er en sommerfugl som tilhører familien nattfly (Noctuidae). Denne noe pregløse, grå arten har som mange andre kveldfly (Acronictinae) en mer spektakulær larve

Et middelsstort (vingespenn 33–38 mm), grått nattfly, litt mindre enn de fleste andre Acronicta-artene. Arten ligner sterkt på myrkveldfly (Acronicta menyanthidis), men vingenes tegninger er noe mer «urolige», dessuten kan den forholdsvis greit skilles fra denne ut fra levestedet. Antennene er trådformede, brystet er grått hårete med en svart, M-formet tegning. Bakkroppen er gulaktig grå. Forvingen er grå med to svarte, tannete tverrbånd, som er mer markerte og mer sammenhengende enn hos myrkveldfly. Fra de innerste båndet går det en kraftig, svart lebgdestrek inn til vingeroten. Midt i vingen er det en rund, lys flekk med tydelig mørk kjerne, denne er noe større enn tilsvarende flekk hos myrkveldflyet. Bakerst ved vingeroten er det et gulhvitt felt. Bakvingene er gulaktig grå. Larven er mørk ved gulhvite vorter, på disse sitter det kvaster av kraftige, piggaktige, oransjerøde hår.

Arten lever i løv- og blandingsskoger opp til bjørkebeltet i fjellet. Larvene kan finnes på mange ulike busker og løvtrær. I Sør-Norge har arten to generasjoner, en som flyr i mai – juni og en fra slutten av juli til slutten av august. Lenger nord har den bare en årlig generasjon, i juni–juli.

Vanlig kveldfly finnes i Europa, videre østover til Kamtsjatka. I Norge er den forholdsvis vanlig nord til Nordland, og den finnes også i Sør-Varanger.

Kjelde: Wikipedia

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *