Kjelleredderkopp 28.04.20

Kjelleredderkopp (Meta menardi) som gjøymde seg under eit luke ved Reimegrend, 28. April 2020, 10:21

Kjelleredderkopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kjelleredderkopp (Meta menardi) også kalt stor kjelleredderkoppgrotteedderkopp eller huleedderkopp er en av edderkoppene i gruppen kjeveedderkopper (Tetragnathidae). Den er stor og er helt ufarlig for mennesker.

Utbredelse

Kjelleredderkopp er utbredt i Europa og Nord-Afrika, østover til Korea i Asia. Den har også etablert seg på Madagaskar og i Japan. Den finnes i Norge.

Utseende

Kjelleredderkopp er lyst og mørkere brun, med en mørkere midtstripe over forkroppen, den har noen litt markerte mørkere flekker på bakkroppen. Kroppen er todelt i en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Foran på hodet er det åtte øyne. Beina har lyse og mørke ringer, de er påfallende langbeinte og tynne, opptil 5-6 cm. Som voksne (imago) er hunnen 17 mm, mens hannen er 12 mm lang (kroppens lengde).

Artene i slekten Meta er ganske lik hverandre og er variable i farge, selv om enkelte kan ha artstypiske flekker (mønster). For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens genitalier, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd. I Norge finnes bare Meta menardi, så dette er ikke et problem. Lengre sør i Europa finnes den nærstående Meta bourneti.

Levevis

Kjelleredderkopp finnes på mørke, litt fuktige steder som grotter, hulrer, tunneler, kloakkledninger, kjellere, kummer og lignende. Den kan være svært tallrik, ofte danner de store kolonier hvis de trives. Kjelleredderkopp er forholdsvis treg og beveger seg sakte. Ofte kan den oppholde seg på samme sted i dagevis. De kjønnsmodne, voksne (imago), finnes på vårparten. De ennå ikke ferdig utviklede dyrene kan streife rundt også i dagslys. De leter ofte etter et egnet sted å etablere seg.

En myte sier at kjelleredderkopp kan ta livet av mennesker, men dette er ikke tilfelle.[1] Den kan virke farlig på grunn av størrelsen og kan bite, men et bitt kommer knapt gjennom huden til et menneske. Giften har heller ingen virkning på mennesker.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *