foto66275.jpg

20.09.2011

Otternes bygdetun (Flåm Aurland) (September 2011) (Informasjon)

Otternes har spor av bosetting fra ca. 300 e. Kr. og de eldste bygningene Guttormstova og Eilertstova ble oppført omtrent ved år 1700. Jordutskiftingen i 1860-årene fikk ikke følger for Otternes hvor teigblandingen besto helt frem til 1987. Tunet besto opprinnelig av fire gårder: Tomasgarden, Guttormgarden, Oddagarden og Andersgarden. På 1800-tallet bodde der 30 mennesker i tunet. De gjenværende to gårdene ble drevet på gammelmåten helt frem til 1970-årene. Tunet er derfor lite preget av forandringer, og mange av bygningene fremstår derfor omtrent slik de gjorde på 1700-tallet. I tillegg er kulturlandskapet med hauger, brønner, murer og trapper intakt. Stedet har har på grunn av sitt autentiske miljø vært benyttet som ramme i flere filminnspillinger, bla. «En håndfull tid» fra 1989 av Martin Asphaug, Norsk Film. Otternes har vært fraflyttet siden 1996.

I 1974 ble tunet restaurert med hjelp av Aurland kommune som nå eier tunet. De tidligere brukere har bruksrett til noen av bygningene.

Otternes er i dag bygdetun, et levende museum og sentrum for gamle håndverksteknikker. Stedet benyttes også til ulike tradisjonsaktiviteter som spinning, veving, flatbrødbaking, garnfarging, ølbrygging og til ulike utstillinger i sommerhalvåret.

Kjelde: Wikipedia.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *