Fjellrype 29.05.20

Fjellrype (Lagopus muta) nedanfor Middagsnuthytto sett på tur mot Oksen, 29. Mai 2020, 13:19
Fjellrype (Lagopus muta) sett på tur mot Oksen, 29. Mai 2020, 13:38

Fjellrype

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Fjellrype (Lagopus muta) er en rype i skogshønsfamilien. Fjellrype blir også kalt for skarvfjellskarv eller skarvrype.

Det vitenskapelige navnet Lagopus muta har tidligere vært Lagopus mutus, dette er har vist seg å være feil, siden Lagopus er et latinisert gammelgresk ord som betyr harefot og man har trodd at Lagopus var maskulinum, men er egentlig femininum, og siden artsnavnet må stå til slektsnavnet er muta det korrekte.

Kjennetegn

Høne og stegg (hannfuglen) er omtrent jevnstore. Voksne fugler veier 400–500 gram og har en lengde på 35 cm. De har en gråspragla fjærdrakt. Halefjæra er svarte, men dekkfjæra over disse har samme vernefarge som ryggen. Vingene, buken og føttene er kvite. Om vinteren har fuglen kvit drakt, men halefjæra og nebbet er fortsatt svarte. Steggen har ei markert svart stripe mellom øynene og nebbrota. Dette kjennetegnet har den også i vinterdrakta.

Fjellrype kan lett forveksles med lirype. En skiller de fra hverandre ved at fjellrype har en lysgrå farge om høsten. Om vinteren er det vanskeligere, men i de aller fleste tilfeller kan de skilles med at lirypa har lyse klør, mens fjellrypa har svarte klør.

Fjellrype har også en låt som kan skilles fra lirype. Den lager en karakteristisk rapelyd, i motsetning til lirypens «kakling».

Forplanting og atferd

Fjellrypa er monogam. Høna legger normalt syv til elleve egg i en senkning i bakken og det tar 20–21 dager å ruge dem ut. Klekkinga skjer i slutten av juni til tidlig i juli.

Rypene holder seg i kull om høsten. Utover senhøsten og vinteren går de i større flokker når været tillater det.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *